Vysokoškoláci z okresu Brezno putujú za prácou do Bratislavy i cudziny

12.09.2012 Brezno

Banská Bystrica/Brezno 12. septembra (TASR) – V okrese Brezno evidovali na príslušnom Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) k 31. júlu 5935 nezamestnaných, z toho disponibilných 5147, čo predstavuje 16,32-% nezamestnanosť.

Stav evidovanej miery nezamestnanosti v okrese Banská Bystrica predstavuje 8,7 %, čo znamená, že disponibilný počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie vedených v evidencii ÚPSVR Banská Bystrica bol k 31. júlu 5120. TASR o tom informovali riaditeľka ÚPSVR Brezno Anna Kvoriaková a vedúca oddelenia informačno-poradenských a sprostredkovateľských služieb Odboru služieb zamestnanosti ÚPSVR Banská Bystrica Zuzana Bartkovičová.

Kvoriaková pokračovala, že spomedzi ľudí, ktorí si v okrese Brezno hľadajú zamestnanie, je najviac vo veku 25 až 54 rokov, z toho najsilnejšími skupinami sú 25–29 a 35–39 roční. V čase letných mesiacov dochádza skôr ku stagnácii stavu nezamestnanosti. "Avšak v priebehu mesiaca september očakávame výraznú zmenu stavu, a to v dôsledku veľkého prítoku absolventov do evidencie," konštatovala Kvoriaková. Od 3. do 7. septembra evidoval ÚPSVR v Brezne asi 280 absolventov stredných škôl.

V rámci evidencie môžu využiť jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce, napríklad poskytnutie nenávratného finančného príspevku na samozamestnanie, absolventskú prax či rekvalifikačné kurzy pripravované na roky 2012 – 2013. A to napríklad v odboroch nemecký jazyk, kurič plynových kotolní, základy podnikania, IT konzultant, SBS. Najčastejšie obsadzované profesie v rámci absolventskej praxe sú v okrese Brezno administratívne práce, čašník, učiteľka a kozmetička. "Úspešnosť zaradenia do trvalého pracovného pomeru po ukončení absolventskej praxe v našom okrese je 31,4 %," priblížila Kvoriaková. Podľa jej slov za posledné roky nezaznamenali v evidencii uchádzač o zamestnanie nárast vysokoškolákov - absolventov, ktorí dlhodobo nemôžu získať zamestnanie. "Z nášho okresu vysokoškoláci väčšinou odchádzajú za prácou do okolitých regiónov – hlavne Bratislava a do zahraničia," dodala Kvoriaková.

ÚPSVR v Banskej Bystrici pripravuje pre uchádzačov o zamestnanie rekvalifikačné kurzy ako obchod a predaj, zvýšenie právneho vedomia, multimédiá a internet a iné. Najviac uchádzačov o zamestnanie v okrese Banská Bystrica bolo k 31.7. vedených v evidencii vo veku od 25 do 29 rokov.

Podobne ako v okrese Brezno, september je podľa Bartkovičovej považovaný za najsilnejší mesiac z hľadiska nárastu počtu evidovaných uchádzačov o zamestnanie, nakoľko v tomto období každoročne prichádzajú do evidencie prevažne študenti, ktorí ukončili strednú školu. "Pre stredné školy je teda charakteristický výrazný vzostup počtu evidovaných nezamestnaných v jednom mesiaci, a to v septembri, v nasledujúcich mesiacoch ich počet pozvoľna klesá. U absolventov vysokých škôl je kulminačný bod posunutý k mesiacu jún, počet nezamestnaných vysokoškolákov zostáva ešte pomerne vysoký aj v júli a v auguste, postupne ale pomerne prudko klesá," oboznámila Bartkovičová. Ako konštatovala, extenzívny rast vysokého školstva sa, bohužiaľ, neprejavil v proporcionálnom náraste záujmu o zamestnávateľmi najžiadanejšie odbory. "Masové sprístupnenie vyššieho vzdelávania a najmä otvorenie vzdelávacieho trhu súkromným subjektom sa prejavilo v dopytom i ponukou ťahanom rozmachu spoločensko-vedných odborov." Bartkovičová dodala, že trh je presýtený v odboroch ako napríklad právo, manažment, sociálna práca. "Dôsledkom je prebytok absolventov spoločenských vied na trhu práce a absencia technicky vzdelanej vysokoškolskej pracovnej sily," podotkla Bartkovičová.
 

Vyberte región